Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Διαδραστική παρουσίαση για τον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.Μπορείτε να δείτε πλροφορίες για τα σημαντικά προσκύνήματα που υπάρχουν στο ναό: Την Αγία Αυλή, την Αγία Πόρτα, τον τόπο όπου έγινε η αποκαθήλωση του Χριστού, τον Γολγοθά,το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και τον Άγιο Λίθο.

 

Ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναός του Παναγίου Τάφου είναι χριστιανικός ναός που βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.Θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

Τα σημαντικότερα τμήματά του και προσκυνήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν είναι:

Η Αγία αυλή

Πρόκειται για ένα τετραγωνικό χώρο ο οποίος βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του ιερού ναού της Αναστάσεως με πλευρά μήκους 20 μέτρα. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από τους ορθοδόξους τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή όπου καταλήγει η πομπή στις αναπαραστάσεις της πορείας του μαρτυρίου του Χριστού.

Η αγία πόρτα

Στο ναό της Αναστάσεως οι πιστοί εισέρχονται σήμερα από μία και μοναδική πόρτα η οποία ονομάζεται Άγια πόρτα. Οι διαστάσεις της είναι μεγάλες καθώς το ύψος της υπερβαίνει τα 5 μέτρα και το πλάτος της τα τρία.

Η αγία αποκαθήλωση

Το πρώτο προσκύνημα το οποίο συναντούν οι προσκυνητές Όταν μπαίνουν στον ναό της Αναστάσεως είναι η Αγία αποκαθήλωση. η οποία βρίσκεται απέναντι από την πύλη του ναού. Αποτελείται απὸ φυσικὸ βράχο, ο οποίος ταυτίζεται μὲ τὸν τόπο που κατέβασαν το σώμα του Χριστού από το σταυρό.

Γολγοθάς

Το ορθόδοξο παρεκκλήσι διακρίνεται για την εξαιρετική διακόσμηση και την επιβλητικότητα του. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός με τον σταυρωμένο Ιησού. Δίπλα του βρίσκονται η Παναγία και ο Ιωάννης.

Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου

Το σημαντικότερο παρεκκλήσι από όλα όσα βρίσκονται μέσα στο ναό της Αναστάσεως είναι η Ροτόντα. Από τη μία και την άλλη μεριά της εισόδου του κουβουκλίου βρίσκονται δύο εντυπωσιακά μαρμάρινα μανουάλια τα οποία φέρουν την επιγραφή: ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩ, ΧΡΙΣΤΩ, ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ.

Επάνω από την είσοδο του μνημείου εικονίζεται ανάγλυφη η ανάσταση του Χριστού. Το εσωτερικό του Ιερού κουβουκλίου διαιρείται σε δύο τμήματα, στον προθάλαμο ο οποίος ονομάζεται Άγιος λίθος ή παρεκκλήσιο του Άγγελου και στον κυρίως νεκρικό θάλαμο τον Πανάγιο Τάφο. Ο Πανάγιος Τάφος αποτελείται από ένα ορθογώνιο θάλαμο που είναι σκαλισμένος μέσα στο βράχο στον οποίο τάφηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Έχει κατασκευαστεί από πολύτιμα μάρμαρα και με πλούσια διακόσμηση.

Ο άγιος λίθος

Ο άγιος λίθος είναι τετράγωνος χώρος. Στις πλευρές του Υπάρχουν δύο τρύπες από τις οποίες κατά την τελετή του Αγίου Φωτός ο Πατριάρχης το μοιράζει στους πιστούς. Στο μέσο του Αγίου λίθου βρίσκεται στήλη σε σχήμα κρατήρα πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο κομμάτι από τον λίθο του μνημείου του κυρίου δηλαδή από την πέτρα που κύλησε ο Άγγελος. Ο Πανάγιος Τάφος είναι σχεδόν τετράγωνος θάλαμος με πολύ μικρές διαστάσεις λαξευμένος σε βράχο. Πάνω στην πλάκα του Παναγίου Τάφου υπάρχει μία εικόνα του Χριστού με την επιγραφή Χριστός Ανέστη.

Πηγές:
https://www.tanea.gr/2019/10/24/lifearts/pos-itan-o-golgothas-kai-o-tafos-tou-xristou-to-33-m-x/
jerusalem-patriarchate.info/πανάγιος-τάφος-πανίερος-ναός-τῆς-ἀνα/
https://www.skarlakidis.gr/el/thema/34-h-.html

Ναός Αναστάσεως-Πανάγιος Τάφος-Παρουσίαση


© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου