Διωγμοί και εξάπλωση του Χριστιανισμού, Πρόσωπα και μαρτυρίες

Οι Διωγμοί έναντίον των Χριστιανών

 

Πρώτοι διώκτες έγιναν οι Ιουδαίοι, που έβλεπαν ότι το κήρυγμα του Χριστού έβαζε σε δεύτερη μοίρα τον Μωσαϊκό νόμο.
Ύστερα, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, με σκληρά διατάγματα, δίωξαν πολλές φορές την Εκκλησία.
Λόγοι δίωξης των Χριστιανών:
Μία από τις αιτίες ήταν ότι το κήρυγμα των χριστιανών για αγάπη, δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ των ανθρώπων θεωρήθηκε επικίνδυνο για το πολίτευμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Η άρνηση των χριστιανών να λατρεύουν τους αυτοκράτορες σαν θεούς.
Κατηγορούνταν ότι στις συγκεντρώσεις τους συνωμοτούσαν εναντίον του κράτους.
Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού θίγονταν και τα οικονομικά συμφέροντα πολλών που είχαν σχέση με τα είδωλα, π.χ. των ιερέων, των αγαλματοποιών και των εμπόρων σχετικών ειδών, που έβλεπαν τη ζήτηση για την πραμάτεια τους να μειώνεται συνέχεια.
Οι χριστιανοί έγιναν τα «εύκολα θύματα» για ό,τι κακό συνέβαινε: θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί,πυρκαγιές κ.ά. που από καμιά εποχή δεν λείπουν.
Η εχθρότητα που συσσωρεύτηκε απέναντι στους χριστιανούς για όλα αυτά τα αίτια οδήγησε τους Ρωμαίους σε οργανωμένη προσπάθεια να καταπνίξουν τον χριστιανισμό με τη βία και τον φόβο κάνοντας διωγμούς.
Οι χριστιανοί θεωρούνταν παράνομοι και διώχνονταν από τους τόπους τους ή θανατώνονταν δημόσια σε μαρτύρια.

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που αναφέρεται στους Διωγμούς των Χριστιανών:

Οι Διωγμοί εναντίον των Χριστιανών-Ποιοι τους υποκινούσαν; Τα αίτια των διωγμών

Οι Διωγμοί εναντίον των Χριστιανών-Κουίζ

Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία

 

Οι τρεις αδελφές Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία ζούσαν στη Θεσσαλονίκη και έγιναν χριστιανές στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Όταν ο Διοκλητιανός εξέδωσε διάταγμα τον Φεβρουάριο του 303 μ.Χ., που απαγόρευε τη χρήση και κατοχή χριστιανικών βιβλίων και κειμένων, οι τρεις αδελφές έκρυψαν τα βιβλία που είχαν και κατέφυγαν σε «όρος υψηλό» κοντά στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς στον Χορτιάτη.
Μετά από ένα περίπου χρόνο, κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα ανακάλυψε τα τρία κορίτσια στο ερημικό καταφύγιό τους. Αφού τις συνέλαβε, τις οδήγησε για ανάκριση μπροστά στον διοικητή της Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η κατηγορία ήταν ότι «δεν θέλουν να φάνε από τα ειδωλόθυτα». Από τα πρακτικά της δίκης αυτής που διασώθηκαν, βλέπουμε ότι οι τρεις νέες έδιναν απαντήσεις που προκαλούσαν κατάπληξη για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.
Ο διοικητής ντροπιασμένος και οργισμένος διέταξε να ριχτούν στην πυρά.
Σήμερα, με τις έρευνες που έχουν γίνει, το μαρτύριο τοποθετείται με ασφάλεια στη θέση του 59ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (όπου έχει ιδρυθεί ναός αφιερωμένος στη μνήμη τους εντός του προαυλίου), δίπλα στην Παναγία Φανερωμένη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου.
*Ειδωλόθυτο ονομάζεται το κρέας που προσφέρθηκε ως θυσία σε ένα είδωλο.
*είδωλο: άγαλμα θεότητας,αντικείμενο λατρείας.
Πηγές: el.wiktionary.org/wiki/είδωλο
el.wikipedia.org/wiki/Ειδωλόθυτα
el.wikipedia.org/wiki/Αγάπη,_Χιονία_και_Ειρήνη

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που αναφέρεται στις Άγιες Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία:

Αγάπη, Ειρήνη Χιονία

Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία

Αγάπη, Ειρήνη Χιονία-Κουίζ

Λογγίνος ο Εκατόνταρχος

 

Ο Λογγίνος ήταν Ρωμαίος αξιωματικός που κέντρισε την πλευρά του Ιησού στον Σταυρό για να βεβαιωθεί ότι ήταν νεκρός.
Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, ο Λογγίνος πίστεψε στη θεότητα του Ιησού, εγκατέλειψε τον Ρωμαϊκό στρατό και επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Καππαδοκία όπου κήρυττε την πίστη στον Χριστό.
Εκδόθηκε ένταλμα από τον Πόντιο Πιλάτο για τη σύλληψη και την εκτέλεσή του και στάλθηκαν δύο στρατιώτες στην Καππαδοκία. Ο Λογγίνος άκουσε για τους στρατιώτες και χωρίς να αποκαλύψει ποιος είναι, τους φιλοξένησε στο σπίτι του σαν αγαπημένους φί λους.
Το βράδυ εκείνο προσευχήθηκε, παρηγόρησε τους φίλους και τους συγγενείς του και το πρωί αποκάλυψε την ταυτότητά του στους στρατιώτες. Εκείνοι, αναγκάστηκαν και εκτέλεσαν την εντολή του Πιλάτου και τον αποκεφάλισαν.
Η Εκκλησία γιορτάζει τον μάρτυρα στις 16 Οκτωβρίου.

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Άγιος_Λογγίνος_ο_Εκατόνταρχος

 

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που αναφέρεται στον Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο:

Λογγίνος ο Εκατόνταρχος

Ο Λογγίνος ο Εκατόνταρχος στη Σταύρωση του Χριστού

Ο Λογγίνος ο Εκατόνταρχος στη Σταύρωση του Χριστού

Ο Λογγίνος ο Εκατόνταρχος-Κουίζ

Παρεκκλήσι του Άγιου Λογγίνου του Εκατόνταρχου στο Ναό της Αναστάσεως στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου

Παρεκκλήσι του Άγιου Λογγίνου του Εκατόνταρχου στο Ναό της Αναστάσεως στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου

Ο Μέγας Κωνσταντίνος

 

Πατέρας του Κωνσταντίνου ήταν ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, Καίσαρας της Γαλατίας και μητέρα του η Ελένη. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Νίσσα της σημερινής Σερβίας το 274 μ.Χ. Ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε από τον στρατό διάδοχός του. Χρειάστηκε όμως να κάνει πολλούς πολέμους για να εδραιώσει τη θέση του.

 

«Εν τούτω νίκα»

 

Η κρίσιμη μάχη για την επικράτηση του Κωνσταντίνου θα δινόταν στη Μουλβία γέφυρα του ποταμού Τίβερη, στην Ιταλία. Ο αντίπαλος του Κωνσταντίνου Μαξέντιος είχε τετραπλάσιες δυνάμεις. Αλλά ο Κωνσταντίνος δεν έχασε το θάρρος του. Ο ίδιος διηγήθηκε ότι μια ημέρα του 312 μ.Χ. είδε ξαφνικά στον ουρανό ένα φωτεινό σταυρό με την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». Η έκπληξη που ένιωσε ήταν μεγάλη.
Την ίδια νύχτα είδε στον ύπνο του τον Χριστό να τον ενθαρρύνει. Όταν ξύπνησε, με εντολή του ετοιμάστηκε ένα λάβαρο που το κοντάρι του κατέληγε σε σταυρό. Πάνω σ’ αυτό έβαλαν και ένα χρυσό στεφάνι με το μονόγραμμα του Χριστού. Κάτω απ’ αυτό κρέμασαν πολύτιμο τετράγωνο ύφασμα με τις εικόνες του αυτοκράτορα και των γιων του. Ο ενθουσιασμός των χριστιανών στρατιωτών, όταν είδαν το λάβαρο, ήταν μεγάλος. Στη μάχη νίκησε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος από τότε και μετά στράφηκε οριστικά στον Χριστιανισμό.

 

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Μέγας_Κωνσταντίνoς

 

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που αναφέρεται στον Μέγα Κωνσταντίνο:

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και το "Εν τούτω νίκα"

Ο Μέγας Κωνσταντίνος στη μάχη με τον Μαξιμιανό

Εν τούτω νίκα-Κουίζ

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων

Ένα από τα πρώτα έργα του Κωνσταντίνου, μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του κράτους με τον Λικίνιο, ήταν το διάταγμα των Μεδιολάνων σημερινό Μιλάνο. Το διάταγμα υπογράφτηκε το 313 μ.Χ.. Μ’ αυτό το διάταγμα δινόταν στον καθένα το δικαίωμα να ακολουθεί όποια θρησκεία ήθελε. Έτσι τερματίζονταν οριστικά πια οι διωγμοί κατά των χριστιανών.Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς.
Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας (324) και αφότου η Πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί να μην κρύβονται και κατά συνέπεια να μην χρησιμοποιούν τις κατακόμβες ως μέρος για να κρύβονται και να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές.Τότε προστάτεψε με πολλούς τρόπους τον χριστιανισμό:
Όσον αφορά τις περιουσίες των ναών:
Επέστρεψε στους χριστιανούς τους ναούς και τις περιουσίες τους που είχαν δημευτεί την περίοδο των διωγμών.
Όσον αφορά την αργία της Κυριακής: Καθιέρωσε την Κυριακή ως ημέρα αργίας.
Όσον αφορά τις αιρέσεις: Καταπολέμησε τις αιρέσεις.
Πηγή:el.wikipedia.org/wiki/Διάταγμα_των_Μεδιολάνων

 

Αφού διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που αναφέρεται στο Διάταγμα των Μεδιολάνων:

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων

Διάταγμα των Μεδιολάνων

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων-Κουίζ

Ναός Αναστάσεως-Πανάγιος Τάφος

Ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναός του Παναγίου Τάφου είναι χριστιανικός ναός που βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.Θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

Τα σημαντικότερα τμήματά του και προσκυνήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν είναι:

Η αγία αυλή

Πρόκειται για ένα τετραγωνικό χώρο ο οποίος βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του ιερού ναού της Αναστάσεως με πλευρά μήκους 20 μέτρα. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από τους ορθοδόξους τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή όπου καταλήγει η πομπή στις αναπαραστάσεις της πορείας του μαρτυρίου του Χριστού.

 

 

Η αγία πόρτα

Στο ναό της Αναστάσεως οι πιστοί εισέρχονται σήμερα από μία και μοναδική πόρτα η οποία ονομάζεται Άγια πόρτα. Οι διαστάσεις της είναι μεγάλες καθώς το ύψος της υπερβαίνει τα 5 μέτρα και το πλάτος της τα τρία.

Η αγία αποκαθήλωση

Το πρώτο προσκύνημα το οποίο συναντούν οι προσκυνητές Όταν μπαίνουν στον ναό της Αναστάσεως είναι η Αγία αποκαθήλωση. η οποία βρίσκεται απέναντι από την πύλη του ναού. Αποτελείται απὸ φυσικὸ βράχο, ο οποίος ταυτίζεται μὲ τὸν τόπο που κατέβασαν το σώμα του Χριστού από το σταυρό.

Γολγοθάς

Το ορθόδοξο παρεκκλήσι διακρίνεται για την εξαιρετική διακόσμηση και την επιβλητικότητα του. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός με τον σταυρωμένο Ιησού. Δίπλα του βρίσκονται η Παναγία και ο Ιωάννης.

Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου

Το σημαντικότερο παρεκκλήσι από όλα όσα βρίσκονται μέσα στο ναό της Αναστάσεως είναι η Ροτόντα. Από τη μία και την άλλη μεριά της εισόδου του κουβουκλίου βρίσκονται δύο εντυπωσιακά μαρμάρινα μανουάλια τα οποία φέρουν την επιγραφή: ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩ, ΧΡΙΣΤΩ, ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ.

Επάνω από την είσοδο του μνημείου εικονίζεται ανάγλυφη η ανάσταση του Χριστού. Το εσωτερικό του Ιερού κουβουκλίου διαιρείται σε δύο τμήματα, στον προθάλαμο ο οποίος ονομάζεται Άγιος λίθος ή παρεκκλήσιο του Άγγελου και στον κυρίως νεκρικό θάλαμο τον Πανάγιο Τάφο. Ο Πανάγιος Τάφος αποτελείται από ένα ορθογώνιο θάλαμο που είναι σκαλισμένος μέσα στο βράχο στον οποίο τάφηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Έχει κατασκευαστεί από πολύτιμα μάρμαρα και με πλούσια διακόσμηση.

Ο άγιος λίθος

Ο άγιος λίθος είναι τετράγωνος χώρος. Στις πλευρές του Υπάρχουν δύο τρύπες από τις οποίες κατά την τελετή του Αγίου Φωτός ο Πατριάρχης το μοιράζει στους πιστούς. Στο μέσο του Αγίου λίθου βρίσκεται στήλη σε σχήμα κρατήρα πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο κομμάτι από τον λίθο του μνημείου του κυρίου δηλαδή από την πέτρα που κύλησε ο Άγγελος. Ο Πανάγιος Τάφος είναι σχεδόν τετράγωνος θάλαμος με πολύ μικρές διαστάσεις λαξευμένος σε βράχο. Πάνω στην πλάκα του Παναγίου Τάφου υπάρχει μία εικόνα του Χριστού με την επιγραφή Χριστός Ανέστη.

Πηγή:jerusalem-patriarchate.info/πανάγιος-τάφος-πανίερος-ναός-τῆς-ἀνα/

 

Μπορείτε να δείτε μια διαδραστική παρουσίαση με τα σημαντικότερα προσκηνύματα του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα:

Ναός Αναστάσεως-Πανάγιος Τάφος

Ναός Αναστάσεως-Πανάγιος Τάφος

Ναός Αναστάσεως-Πανάγιος Τάφος-Παρουσίαση



© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου