Τι γιορτάζουμε κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τι γιορτάζουμε τη μεγάλη Εβδομάδα

Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πότε αρχίζει; Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Ονομάζεται μεγάλη όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες από τις άλλες εβδομάδες αλλά γιατί τα γεγονότα που αναπαριστώνται στις εκκλησίες είναι πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο.

Κυριακή των Βαΐων:

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα.Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα και η υποδοχή του από τους Ιουδαίους.Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια δηλαδή κλαδιά από φοίνικες που άπλωναν στο έδαφος ζητωκραυγάζοντας: "Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου".

Μεγάλη Δευτέρα(Βράδυ της Κυριακής των Βαΐων):

Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα του λόγο.

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ που τα αδέρφια του από ζήλια αρχικά τον έριξαν σε ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους τον πούλησαν σε εμπόρους που με τη σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ της Αιγύπτου.

Μεγάλη Τρίτη (Βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας):

Η μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη σε δύο παραβολές:

Στην παραβολή των δέκα παρθένων και στην παραβολή των ταλάντων.

Παραβολή των δέκα παρθένων: Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες οι οποίες αφού πήραν μαζί τους τα λυχνάρια τους πήγαν να υποδεχθούν τον νυμφίο. Οι πέντε από αυτές ήταν μυαλωμένες φρόντισαν να έχουν μαζί τους απόθεμα λαδιού για τα λυχνάρια τους. Οι άλλες πέντε ήταν ανόητες γιατί δεν προνόησαν να έχουν λάδι μαζί τους για να γεμίσουν τα λυχνάρια τους. Όταν ο νυμφίος έφτασε και μπήκε στο χώρο όπου γινόταν ο γάμος η πόρτα έκλεισε. Οι πέντε μυαλωμένες παρθένες μπήκαν μέσα και παρακολούθησαν τον γάμο ενώ οι άλλες πέντε έμειναν από έξω.

Παραβολή των ταλάντων: Μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Η Μεγάλη Τετάρτη (Βράδυ της Μεγάλης Τρίτης):

Είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα πού μετανιωμένη για τις αμαρτίες της άλειψε τα πόδια του κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για Τις αμαρτίες της.Την ημέρα αυτή ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Η Μεγάλη Πέμπτη (Βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης):

Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον μυστικό δείπνο, την προσευχή του Χριστού στο όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα.

Μεγάλη Παρασκευή (Βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης):

Τη Μεγάλη Παρασκευή θυμόμαστε τα πάθη του κυρίου δηλαδή τα μαστιγώματα τα χτυπήματα το αγκάθινο στεφάνι τη σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.Τη Μεγάλη Παρασκευή διαβάζονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την Ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλο Σάββατο (Το Πρωί και το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής):

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε την Ταφή του Κυρίου και την Κάθοδό του στον Άδη.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν όταν ο Χριστός ήταν επάνω στο σταυρό και το βράδυ που ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι.
Μετά έχουμε την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων ή των χωριών όπου ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου (Η ζωή εν τάφω, Άξιον εστί, Αι γενεαί πάσαι).

Κυριακή του Πάσχα (Το Πρωί μέχρι και το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου):

Γιορτάζουμε την ανάσταση του Κυρίου.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και 1η Ανάσταση όπου ψάλλεται το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη.
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με ψάλλεται το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 12:00 π.μ. (Κυριακή) ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Πηγές: https://xristianos.gr/megali-evdomada-ti-einai-kai-ti-giortazoume-kathe-mera-tis/

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τη διαδραστική παρουσίαση που αναφέρεται στη Μεγάλη Εβδομάδα:

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου