Θέματα και λύσεις Γλώσσας για τα Πρότυπα Σχολεία για το γυμνάσιο (2023) Β μέρος-Ηλεκτρονικό τεστ

Θέματα και λύσεις Γλώσσας για τα Πρότυπα Σχολεία για το γυμνάσιο (2023) Β μέρος-Ηλεκτρονικό τεστ

Ηλεκτρονικό τεστ που περιλαμβάνει θέματα και λύσεις Γλώσσας για τα Πρότυπα Σχολεία για το γυμνάσιο (2023) Β μέρος

Θέματα και λύσεις Γλώσσας για τα Πρότυπα Σχολεία για το γυμνάσιο (2023) Β μέρος-Ηλεκτρονικό τεστ

Ηλεκτρονικό τεστ που περιλαμβάνει 13 θέματα που δόθηκαν  για τα Πρότυπα Σχολεία για τη Γλώσσα για το γυμνάσιο  για το έτος 2023.Αν δεν εμφανίζεται σωστά η εφαρμογή αλλάξτε τον προσανατολισμό της κινητής συσκευής σε οριζόντιο.

Τα θέματα μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ..

Τις λύσεις των θεμάτων μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.

Κείμενο

Τα γνωστά μας φύκια, που μας συνοδεύουν συχνά στις επισκέψεις μας στην παραλία, αποτελούν μία εναλλακτική και θρεπτική λύση ως πρωτεΐνη για όσους προσέχουν την υγεία τους και αποστρέφονται κάθε τι ζωικό. Τα φύκια,που χρησιμοποιούνται ήδη σε βιοκαύσιμα και βιοπλαστικά, προσελκύουν το ενδιαφέρον, διότι αναπτύσσονται με τρόπο φθηνό και γρήγορο, δεν απαιτούν πολύ νερό και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Συν τοις άλλοις, μπορούν να τροφοδοτήσουν μια νέα γενιά νεοφυών μονάδων στον κλάδο της βιώσιμης μόδας, ώστε να δημιουργεί ρούχα διαφορετικά και μη ρυπογόνα.
Η βιομηχανία της μόδας παράγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ενδύματα ετησίως, περίπου 14 για κάθε άτομο στη Γη. Τα περισσότερα καταλήγουν σε χωματερές ή πλημμυρίζουν ποτάμια και παραλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο ένα κλάσμα ανακυκλώνεται από αυτά. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η μόδα είναι υπεύθυνη για έως και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θερμαίνει τον πλανήτη, δηλαδή περισσότερο από τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια και τη ναυτιλία μαζί. Για τη Σαρλότ Μακάρντι, ερευνήτρια, σχεδιάστρια και επίκουρη καθηγήτρια στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, η αντιμετώπιση του προβλήματος σημαίνει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πού καταλήγουν τα ρούχα μας, αλλά και πώς παράγονται. Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το φθηνότερο και το πιο αναλώσιμο από όλα,
κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα.
Έτσι, το 2018 η Μακάρντι άρχισε να σχεδιάζει ένα αδιάβροχο φτιαγμένο από θαλάσσια φύκια, που απορροφούντους ρύπους και αυτό το ημιδιαφανές ένδυμα εκτέθηκε στο Μουσείο Σχεδίου Κούπερ Χιούιτ Σμιθσόνιαν της Νέας Υόρκης το 2019. Επίσης η Μακάρντι συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή μόδας Φίλιπ Λιμ για ένα φόρεμα καλυμμένο με πράσινες πούλιες κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό.
«Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι δεν έχει σημασία μόνο πού πηγαίνουν όσα φοράμε, αλλά κι από πού προέρχονται – το 60% των ρούχων είναι ορυκτά καύσιμα», λέει η σχεδιάστρια. «Έτσι έκανα πάμπολλα πειράματα και συγκέντρωσα άπειρες τεχνολογίες, απέτυχα εκατοντάδες φορές, πριν καταφέρω να δημιουργήσω αυτό το διαυγές, πολύ σταθερό πλαστικό, που είναι εντελώς απαλλαγμένο από συνθετικά και χημικά και είναι φτιαγμένο μόνο από φύκια». Από την κάνναβη μέχρι τους μύκητες, από τον ευκάλυπτο μέχρι το μπαμπού, ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών μονάδων αναζητεί στη φύση ακριβώς αυτού του είδους τις λύσεις.
Η Ρενάνα Κρεμπς, λόγου χάριν, ίδρυσε την Algaeing το 2016, δύο χρόνια αφότου εγκατέλειψε την καριέρα της στον χώρο της μόδας. Δουλεύοντας με τον πατέρα της, ένα μηχανικό βιοκαυσίμων, η Κρεμπς ανέπτυξε μια εναλλακτική λύση με βάση τα φύκια έναντι των χημικών βαφών, που έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία ένδυσης.
Ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα, το ενδιαφέρον για τις βαφές και τα μελάνια της Algaeing εκτινάχθηκε πέρυσι.Η νεοφυής μονάδα εργάζεται τώρα όλο το εικοσιτετράωρο για να καλύψει τις πρώτες εμπορικές παραγγελίες από κατασκευαστές σαλονιών, αθλητικών ενδυμάτων και οικιακών υφασμάτων. Αναπτύσσει επίσης νήματα με βάση τα φύκια, τα οποία αναμένει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται εμπορικά το επόμενο έτος.
https://www.kathimerini.gr/economy/562256566/roycha-ftiagmena-apo-fykia-kannavi-mpampoy-kai-eykalypto/

Θέματα και λύσεις Γλώσσας για τα Πρότυπα Σχολεία για το γυμνάσιο (2023) Β μέρος-Ηλεκτρονικό τεστ


© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου