Νέες αποικίες των Ελλήνων

Νέες αποικίες των Ελλήνων

Αποικίες των Ελλήνων

Νέες αποικίες των Ελλήνων

Διαδραστική άσκηση για τις αποικίες των Ελλήνων.Η άσκηση χωρίζεται σε δύο μέρη.Στο πρώτο μέρος που είναι άσκηση κατανόησης κειμένου οι μαθητές επιλέγουν τη σωστή λέξη στο κείμενο που αφορά τις αποικίες των Ελλήνων. Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές συμπληρώνουν την κατάλληλη λέξη στους ορισμούς που τους δίνονται.

 

Οι μετακινήσεις στον ελληνικό χώρο έφεραν πολλές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων. Πολλοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπου μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα και με περισσότερη ασφάλεια. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πόλεις-κράτη.
Κέντρο της νέας πόλης ήταν η ακρόπολη, στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκονταν οι ναοί των θεών και τα δημόσια κτίρια.
Γύρω από αυτή χτίστηκαν οι κατοικίες των ανθρώπων. Όλος αυτός ο χώρος προστατευόταν από ψηλά τείχη. Η ζωή στην πόλη έγινε καλύτερη και όλοι ένιωσαν περισσότερο ασφαλείς.Κάποιοι έμεναν στα χωριά καλλιεργώντας τη γη. Σιγά σιγά όμως ο πληθυσμός αυξήθηκε και η γη δεν έφτανε να τους θρέψει όλους.Μερικοί τότε αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να πάνε αλλού να ζήσουν. Η μετακίνηση αυτή τη φορά έγινε οργανωμένα

Η πόλη ρωτούσε το μαντείο των Δελφών για το κατάλληλο μέρος όπου θα γινόταν η εγκατάσταση. Η τελετή της αναχώρησης, στην οποία όλοι οι πολίτες, ήταν συγκινητική. Με δάκρυα στα μάτια οι άποικοι αναχωρούσαν για τη νέα πατρίδα.

Νέες αποικίες των Ελλήνων


Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς

Μέσα στο ναό του Απόλλωνα, στους Δελφούς υπήρχε το μαντείο, όπου η πυθία έδινε τους χρησμούς

Ο αρχηγός τους έπαιρνε το «ιερόν πυρ», με το οποίο θα άναβε τον βωμό της αποικίας. Αυτό συμβόλιζε τους στενούς δεσμούς που θα υπήρχαν ανάμεσα στη μητρόπολη και την αποικία.

Ιερόν πυρ

Τα παράλια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου γέμισαν από αποικίες. Οι πιο πολλές δημιουργήθηκαν στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία, έτσι που η περιοχή να ονομαστεί Μεγάλη Ελλάδα.
Στις αποικίες οι Έλληνες προόδευσαν. Έχτισαν ναούς και έκαναν μεγάλα δημόσια έργα. Γνώρισαν άλλους λαούς και ανέπτυξαν με αυτούς σχέσεις, χωρίς όμως να ξεχάσουν την καταγωγή τους.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη μητρόπολη και την αποικία ήταν πάντα στενές. Ήταν μάλιστα μεγάλο κακό να πολεμήσει η μια εναντίον της άλλης.

Χάρτης αποικιών

Στη διαδραστική άσκηση που ακολουθεί για τις αποικίες των Ελλήνων:

Στο πρώτο μέρος που είναι άσκηση κατανόησης κειμένου οι μαθητές επιλέγουν τη σωστή λέξη στο κείμενο που αφορά τις αποικίες των Ελλήνων. Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές συμπληρώνουν την κατάλληλη λέξη στους ορισμούς που τους δίνονται.

 

Πηγή εικόνων:Wikipedia

Αποικίες των Ελλήνων-Κουίζ© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου