Ωκεανοί και θάλασσες

Ωκεανοί της γης

Ωκεανοί της γης

Τι είναι ο ωκεανός; Από που πήρε την ονομασία του;

Ωκεανός αποκαλείται η πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια. Ο όρος καθιερώθηκε, ιστορικά, από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας, τον Ωκεανό που ήταν υιός του Ουρανού και της Γαίας.

Τιτάνας Ωκεανός

Τιτάνας Ωκεανός

Οι ωκεανοί της γης κατά σειρά μεγέθους. Από που πήραν το όνομά τους οι ωκεανοί;

Οι ωκεανοί κατά σειρά μεγέθους είναι:
1. Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός της Γης και πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο,ότανο ίδιος αντιμετώπισε ευνοϊκό άνεμο, χωρίς τρικυμία όταν τον διέσχιζε.
2. Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της Γης και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό Άτλαντα, που έπεσε στον ωκεανό αυτόν καθώς γλίστρησε από το μεγάλο βουνό της Αφρικής. Ο Άτλας ήταν γιος του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Στη Τιτανομαχία ήταν αρχηγός των Τιτανιδών και μάλιστα ο δυνατότερος και ο επιδεξιότερος, που όμως μετά τη νίκη του ο Δίας τον τιμώρησε για πάντα υποχρεώνοντας τον να φέρει στους ώμους του τον Ουρανό.
3. Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης.Πήρε το όνομά του από την Ινδία.
4. Ο Νότιος Ωκεανός ή Ανταρκτικός Ωκεανός διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης.Η λέξη Ανταρκτική έχει ελληνική καταγωγή και σημαίνει το αντίθετο της λέξης αρκτικός, δηλαδή κοντά στην αρκούδα, ένα σύμπλεγμα αστεριών του ουρανού σε σχήμα αρκούδας. Επίσης ονομάζεται Νότιος ωκεανός γιατί βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη.
5. Ο Αρκτικός Ωκεανός, γνωστός, κυρίως παλαιότερα, και ως Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου πόλου. Είναι ο μικρότερος και ο πιο ρηχός από τους πέντε ωκεανούς της γης. Η ονομασία και αυτού του ωκεανού προέρχεται από την ελληνική λέξη αρκτικός, που σημαίνει κοντά στην αρκούδα, από τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.
Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ανεξερεύνητο. Είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά.

Στη διαδραστική παρουσίαση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους ωκεανούς της γης κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Ωκεανοί της γης-Διαδραστική παρουσίαση

Ωκεανοί της γης

Σε ποιον ανήκουν οι ωκεανοί;

Στην πραγματικότητα η θάλασσα που περιβάλλει ένα κράτος δεν ανήκει σε αυτό. Για αιώνες οι χώρες που περιβάλλονται από ωκεανό ισχυρίζονται ότι η θάλασσα που περιβάλλει ένα κράτος σε ορισμένη αποσταση από την ακτή ανήκει σε αυτό.
Η συνήθης απόσταση ήταν περίπου 3 ναυτικά μίλια. (Ένα ναυτικό μίλι είναι ισοδυναμεί με περίπου 1,15 μίλια ξηράς, ή 1.852 μέτρα.)
Τα νερά στα παράλια μιας χώρας είναι σημαντικά όχι μόνο λόγω των αλιευτικών δικαιωμάτων, αλλά και λόγω του ορυκτού πλούτου και των κοιτασμάτων πετρελαίου που μπορεί να βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού ή της θάλασσας.
Το 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρχισαν να διεκδικούν την κυριαρχία στο βυθό σε απόσταση περίπου 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της στον Ατλαντικό ωκεανό.
(Η υφαλοκρηπίδα είναι η υποβρύχια γη που συνορεύει με μια ήπειρο.) Λίγο αργότερα, αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής απέκτησαν τις ίδιες αποστάσεις από τις ακτές τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ομοιόμορφα όρια στα θαλάσσια εδάφη. Οιι περισσότερες χώρες συμφωνούν τώρα σε δύο όρια: μια ναυτική θαλάσσια ζώνη 12 μιλίων, στην οποία η χώρα μπορεί να επιβάλει νόμους και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους και μία ζώνη 200 ναυτικών μιλίων που ονομάζεται ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, στην οποία η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί, να αναπτύξει, να διαχειριστεί και να συντηρήσει όλους τους πόρους στο νερό, στον πυθμένα του ωκεανού και στο υπέδαφος. Αυτό καλύπτει τα πάντα, από ψάρια έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός στον κόσμο;

Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός της γης. Έχει διπλάσιο μέγεθος από τον Ατλαντικό Ωκεανό και καλύπτει 165,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι επίσης ο ωκεανός με το μεγαλύτερο βάθος.. Η περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού με το μεγαλύτερο βάθος είναι η τάφρος Mariana, με ανώτερο βάθος
11.033 μ..
Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι τόσο μεγάλος που όλες οι ηπείροι της γης μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτόν.
Ο Ειρηνικός Ωκεανός έχει σχεδόν το μισό νερό του κόσμου.

Πηγές:

el.wikipedia.org/wiki/Ωκεανός

el.wikipedia.org/wiki/Ωκεανός_(μυθολογία)© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου