Μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα

Προστατεύω το περιβάλλον

Προστατεύω το περιβάλλον

Μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα

Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το αποτύπωμα άνθρακα και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κάντε κλικ στις καρτέλες για να μάθετε περισσότερα.


Οδήγηση
Αποφεύγετε την οδήγηση
Όταν είναι δυνατόν, περπατήστε ή οδηγήστε με το ποδήλατό σας για να αποφύγετε τελείως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας για ένα ταξίδι ή μια διαδρομή και χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειώσετε δραστικά τις εκπομπές CO2.


Αγορά αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον
Η αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος


Συντήρηση αυτοκινήτου
Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά μπορεί να βελτιώσουν την κατανάλωση καυσίμου κατά 3% ή περισσότερο. Η χρήση του σωστού τύπου λαδιού και η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου βοηθά επίσης την εξοικονόμηση καυσίμου που μπορεί να φτάσει έως και το 40%.


Τρόπος οδήγησης
Η συντηρητική οδήγηση δίχως περιττά προσπεράσματα επιβαρύνουν την κατανάλωση καυσίμου, βλάπτουν την τσέπη μας και το περιβάλλον.


Αεροπορικά ταξίδια
Γενικές συμβουλές
Μέχρι να αντικατασταθεί το καύσιμο αεροπορίας με βάση το πετρέλαιο, θα πρέπει να αποφύγετε την πτήση όταν είναι δυνατό, να πετάτε λιγότερο συχνά, να πετάτε σε μικρότερες αποστάσεις και να πετάτε στην οικονομική θέση.


Ενέργεια στο σπίτι
Μόνωση σπιτιού
Μειώστε τα ρεύματα και τις διαρροές αέρα, εξοικονομήστε νερό ρυθμίζοντας σωστά το καζανάκι της τουαλέτας. Πολλές πόλεις προσφέρουν προγράμματα και κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.


Ηλεκτρικές συσκευές
Κάντε την ενεργειακή απόδοση πρωταρχικό μέλημα κατά την επιλογή νέων συσκευών, όπως φούρνοι, κλιματιστικά, πλυντήρια πιάτων και ψυγεία. Τα προϊόντα με σήμανση ENERGY STAR αναγνωρίζονται ως έχοντα ανώτερη ενεργειακή απόδοση.


Φωτισμός
Απενεργοποιήστε τα φώτα που δεν χρησιμοποιείτε όταν φεύγετε από το δωμάτιο. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ή LED.


Φωτοβολταϊκά πάνελ
Χρησιμοποιείστε φωτοβολταϊκά πάνελ για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού σας. Να θυμάστε: Η ενέργεια από τον ήλιο είναι φτηνή και δε μολύνει το περιβάλλον .


Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση
Εκτιμάται ότι το 29% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την «παροχή αγαθών», δηλαδή από την εξόρυξη πόρων, τη μεταποίηση, τη μεταφορά και την τελική διάθεση "αγαθών" που περιλαμβάνουν καταναλωτικά προϊόντα και συσκευασίες, επιβατηγά οχήματα, με εξαίρεση τα τρόφιμα.Αγοράζοντας μεταχειρισμένα προϊόντα μεταπωλώντας αυτά που έχετε ή ανακυκλώνοντας αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, μειώνετε δραματικά τις εκπομπές άνθρακα από την "παροχή αγαθών".


Τρόφιμα

Εκτιμάται ότι το 13% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων. Αγοράστε τοπικά προϊόντα και τρώτε λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν από τη χρήση λιπασμάτων με βάση τα ορυκτά καύσιμα, φυτοφαρμάκων και καυσίμου που απαιτούνται για την παραγωγή και τη μεταφορά των τροφίμων που καταναλώνετε.


Χρήση του νερού

Μειώστε την ποσότητα και τη θερμοκρασία του ζεστού νερού που χρησιμοποιείται για το μπάνιο και το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
Κάντε αποτελεσματικές αγορές συσκευών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού στο σπίτι σας όπως βρύσες, πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων.

Ταξίδια

Περιορίστε τα ταξίδια με αεροπλάνο
Πραγματοποιείτε μικρότερα ταξίδια στις διακοπές σας . Αυξήστε τη χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης όπως το Skype.

Ταξιδέψτε στην οικονομική θέση.

Η οικονομική θέση είναι η καλύτερη, για τους ίδιους λόγους όπως το μοίρασμα του αυτοκινήτου σας για την πραγματοποίηση διαδρομών και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μερίδιο των επιβατών σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πτήσης είναι σχετικά μικρότερο, επειδή είναι απλωμένο σε περισσότερους ανθρώπους.

Μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου