Ο ρόλος των ηφαιστείων στις αλλαγές της φύσης

Ο ρόλος των ηφαιστείων στη φύση

Ηφαίστεια

Ο ρόλος των ηφαιστείων

Τα ηφαίστεια, είναι διεργασία που δρα στο εσωτερικό της Γης, αλλά τα αποτελέσματά της επιδρούν στην επιφάνειά της αλλάζοντας τη μορφή της. Η λάβα που εξέρχεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στερεοποιείται στην επιφάνεια της Γης δημιουργώντας νέα εδάφη.

Που υπάρχουν τα περισσότερα ηφαίστεια στη γη-Ενεργά ηφαίστεια

Το δαχτυλίδι της φωτιάς φιλοξενεί περισσότερα περισσότερο από τα μισά των 1.500 ενεργών ηφαιστείων στον κόσμο. Οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν τον όρο"Ενεργό" για να δείξουν ότι ένα ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί ξανά κάποια μέρα. Οι σεισμοί επίσης είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στο δαχτυλίδι της φωτιάς.
Περικυκλώνει το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Το δαχτυλίδι της φωτιάς εκτείνεται όπως βλέπουμε το χάρτη από αριστερά,από τη Νέα Ζηλανδία στο Νότιο Ειρηνικό, βόρεια στην Ασία την Ιαπωνία και την Αλάσκα, και στη συνέχεια κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βόρειας Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια επειδή είναι σημείο συνάντησης των τεκτονικών πλακών της γης.
Η τριβή μεταξύ των τεκτονικών πλακών που υπάρχουν σ' αυτή την περιοχή δημιουργεί μεγάλη θερμότητα που λιώνει διάφορα υλικά που υπάρχουν μέσα στη γη, δημιουργώντας μάγμα. Το μάγμα ζυγίζει λιγότερο από τα πετρώματα που το περιβάλλουν και σαν ελαφρύτερο τελικά ανεβαίνει και βγαίνει με τη μορφή λάβας που άλλες φορές βρίσκεται στον πυθμένα των ωκεανών και άλλες φορές στην επιφάνεια της γης σχηματίζοντας ηφαίστεια.

Που υπάρχουν τα περισσότερα ηφαίστεια στη γη-Το δαχτυλίδι της φωτιάς

Που υπάρχουν τα περισσότερα ηφαίστεια στη γη-Το δαχτυλίδι της φωτιάς

Η Σαντορίνη ανήκει στις Κυκλάδες

Ένα από τα σημαντικότερα ηφαίστεια είναι εκείνο της Θήρας (Σαντορίνης). Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη,

Δορυφορική εικόνα της Σαντορίνης

Δορυφορική εικόνα της Σαντορίνης© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου