Νησιώτικα συμπλέγματα της Ελλάδας

Νησιώτικα συμπλέγματα της Ελλάδας

Βλέπω τα Νησιώτικα συμπλέγματα της Ελλάδας

Ομάδες νησιών που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή συνιστούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα. Τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας είναι: οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Νησιά του Βόρειου Αιγαίου: Η Θάσος και η Σαμοθράκη

Νησιά του Aνατολικού Αιγαίου, σημαντικότερα των οποίων είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, η Θύμαινα και τα Αντίψαρα.
Σποράδες, με σημαντικότερα νησιά τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τη Σκύρο, την Αλόννησο, τα Γιούρα, την Κυρά Παναγιά, την Περιστέρα, τα Σκάντζουρα, το Πιπέρι και τη Σκυροπούλα.
Κυκλάδες, με σημαντικότερα νησιά τη Σύρο, τη Νάξο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Πάρο, την Άνδρο, τη Μύκονο, την Τήνο, τη Μήλο, τη Σίφνο, την Κέα (Τζια), την Ίο, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Σέριφο, την Αντίπαρο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τα Κουφονήσια, την Ανάφη, τη Σίκινο, τη Σχοινούσσα, τη Δονούσα, την Ηράκλεια, τη Θηρασία, τη Δήλο, τη Μακρόνησο, τη Γυάρο, την Πολύαιγο, την Κέρο και τη Ρήνεια.
Δωδεκάνησα, με σημαντικότερα νησιά τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Πάτμο, τη Σύμη, την Αστυπάλαια, την Κάσο, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, την Τήλο, το Καστελόριζο, τη Χάλκη, το Αγαθονήσι, την Ψέριμο, το Φαρμακονήσι, την Τέλενδο, τους Αρκιούς, η Μάραθος , τα Λέβιθα, το Γυαλί, την Καλόλιμνο, τη Σαρία, την Κίναρο, τη Σύρνα, την Αλιμιά και τον Νίμο.

Τα νησιά του Ιονίου πελάγους αποτελούν ένα σύμπλεγμα:
Επτάνησα, με σημαντικότερα νησιά την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τα Κύθηρα, την Ιθάκη, τους Παξούς, το Μεγανήσι, την Ερεικούσσα, τον Κάλαμο, τους Οθωνούς, το Μαθράκι, τον Καστό, τις Στροφάδες, τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, την Άτοκο, το Αρκούδι, τον Πεταλά και την Οξεία.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%BC%CF%8C:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8C

Βλέπω σε μεγέθυνση τα νησιώτικα συμπλέγματα της Ελλάδας© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου