Ο Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος

Η ζωή του Αγίου Γεωργίου-Το μαρτύριό του

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από πενήντα Άγιοι με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.
Το όνομά του συνδέεται και με τη γεωργία προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη προκαλώντας την οργή του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, από όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Τότε γιορτάζουμε και τη γιορτή του.
Ωστόσο, κάποιες χρονιές η γιορτή του μετακινείται όταν πέφτει πριν από το Πάσχα και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση.

Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο Η εικόνα αναφέρεται στο θρύλο που αναφέρει ότι υπήρχε ένας δράκος που φρουρούσε το νερό μιας πηγής και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στην κόρη του βασιλιά την βασιλοπούλα. Η βασιλοπούλα παρακάλεσε με λυγμούς τον Θεό να την σώσει.
Τότε θαυματουργικά εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω στο άλογό του, έχοντας στα χέρια του σταυρό και κοντάρι και σκότωσε τον φοβερό δράκο!

Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Επίσης γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Νέο Σούλι Σερρών αναβιώνει το έθιμο της Δρακοκτονίας!

 

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τη διαδραστική παρουσίαση για τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου.

Ο Άγιος Γεώργιος© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου