Η θρησκεία και η γραφή των Μινωιτών.
Ταυροκαθάψια
Ταυροκαθάψια, Τοιχογραφία της Κνωσσού
Περιγραφή της τοιχογραφίας
Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει ο ταύρος. Το χρώμα που χρησιμοποιείται για την απόδοσή του είναι το ρόδινο και το καστανό. Ο ταύρος πετάει, για να δείξει ο καλλιτέχνης την ορμητική, επιθετική κίνηση του ζώου. Περιβάλλεται από δύο γυναίκες, μία στηριγμένη στα κέρατά του, μία πίσω του και έναν άνδρα σε ακροβατική κίνηση στην πλάτη του.
Για τους άνδρες χρησιμοποιείται το κόκκινο χρώμα, ενώ για τις γυναίκες το λευκό, ενώ το χρώμα του φόντου είναι γαλάζιο. Η μία γυναίκα πίσω από τον ταύρο, έχει απλωμένα τα χέρια της. Η άλλη γυναίκα έχει αρπάξει κυριολεκτικά τον ταύρο από τα κέρατα.
Ταυροκαθάψια
Στη µινωική Κρήτη οι άνθρωποι λάτρευαν τη Μεγάλη Θεά. Την έλεγαν και Στη µινωική και ήταν η θεά της φύσης. Αυτή έκανε τη γη να βλαστάνει κι έδινε τη ζωή στα φυτά, στα ζώα και στους ανθρώπους. Αυτή πίστευαν ότι έφερνε τη βροχή, τον αέρα, το φως και το σκοτάδι.
Τη λάτρευαν σε µικρά ιερά µέσα στα ανάκτορα αλλά και σε σπήλαια και σε κορφές βουνών ή λόφων. Της πρόσφεραν µικρά αγαλµατάκια ανθρώπων ή ζώων, διπλούς πελέκεις και καρπούς της γης, για να την ευχαριστήσουν που έκανε τη γη να καρπίσει.
Την παρίσταναν σαν γυναίκα να κρατά στα χέρια της φίδια, στους ώµους της περιστέρια και να κάθεται ανάµεσα σε ζώα.
Για χάρη της έκαναν γιορτές όπου χόρευαν κι έκαναν αθλήµατα. Την άνοιξη γιόρταζαν τη µεγαλύτερη γιορτή τους, τα ταυροκαθάψια. Σ’ αυτή τη γιορτή νέοι και νέες έκαναν ακροβατικές ασκήσεις πάνω σε αγριεµένους ταύρους. Οι Μινωίτες λάτρευαν τους ταύρους, γιατί συµβόλιζαν την ορµή και τη δύναµη της ζωής.
Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο. Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα, αντίθετα με την ταυρομαχία, δεν απαιτούσε το φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών.Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.
Ο αθλητής έπιανε τον ταύρο που κάλπαζε από τα κέρατα,γύριζε πάνω από το κεφάλι του,πατούσε πάνω στην πλάτη του μετά γύριζε στον αέρα και προσγειωνόταν πίσω του.
Πηγές:https://kuscholarworks.ku.edu/handle/1808/5291
https://kuscholarworks.ku.edu/bitstream/handle/1808/4403/Muse_B-L.pdf;sequence=1
https://www.penn.museum/documents/publications/expedition/PDFs/53-3/mcinerney.pdf
https://www.brown.edu/Departments/Joukowsky_Institute/courses/sportancientgreek10/files/11124649.pdf
el.wikipedia.org/wiki/Ταυροκαθάψια
el.wikipedia.org/wiki/Ταυροκαθάψια_(τοιχογραφία)