Η τέχνη των Μινωιτών

Σφραγίδες

Το δαχτυλίδι του Μίνωα

Σφραγιδοποιία στη Μινωική Κρήτη

Στη µινωική Κρήτη αναπτύχθηκε και η τέχνη των σφραγίδων. Οι Μινωίτες έµποροι, όταν έκλειναν µια συµφωνία, χρησιµοποιούσαν σφραγίδες για να υπογράφουν. Οι τεχνίτες που τις έφτιαχναν γυάλιζαν πολύτιµες πέτρες και πάνω τους χάραζαν διάφορα σχήµατα. Καµιά σφραγίδα δεν ήταν ίδια µε την άλλη. Πολλοί Μινωίτες φορούσαν τις σφραγίδες τους σαν δαχτυλίδια.
Υπήρχαν επίσης εργαστήρια χρυσοχοΐας, όπου οι χρυσοχόοι κατασκεύαζαν χρυσές σφραγίδες και υπέροχα κοσµήµατα, όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια κ.ά.
Δείγμα αυτής της τέχνης αποτελεί το περίφημο "Δαχτυλίδι του Μίνωα". Είναι φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι βάρους 32 γρ, ανεκτίμητης αξίας, θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα της κρητομυκηναϊκής σφραγιδικής. Το δαχτυλίδι δεν είναι μόνο βασιλικό αλλά αποτελεί και έμβλημα της Μινωικής Θρησκείας. Φέρει σύνθετη θρησκευτική παράσταση δενδρολατρείας. Οι Μινωίτες, θεωρούσαν τα δέντρα ιερά, πηγή ζωής και αναγέννησης.
Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε μια διαδραστική παρουσίαση για το δάχτυλίδι του Μίνωα και τη σημασία των στοιχείων που εικονίζονται.Τοποθετήστε το ποντίκι σας πάνω στα στοιχεία του δαχτυλιδιού για να δείτε τη σημασία τους.
Πηγές:

Σφραγιδοποιία στη Μινωική Κρήτη-Το δαχτυλίδι του Μίνωα

Σφραγιδοποιία στη Μινωική Κρήτη-Το δαχτυλίδι του Μίνωα


© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου